
Retuschering gör självbilden skev
På varje tidningsomslag, kosmetikareklam, på varje modell ser vi det. Slät felfri hy, slank figur, vita tänder, fylliga läppar och glansigt hår. Det är vad många kallar, perfektion. Det näst intill omöjliga ideal som skapas där modellerna på bilden ofta inte ens når upp till dem själva. Vi möts så ofta av bilder på perfekta modeller och strävan av perfektion blir alltmer extrem. Men när går gränsen för hur mycket en bild får retuscheras?
Mycket finns att göra för att nå de höga skönhetsideal som sätts idag. Köp den är krämen så blir din hy fantastisk, prova den här dieten och få drömkroppen! Hur ofta har vi inte hört det? Frågan är bara, är det möjligt att nå en sådan perfektion om inte ens modellen på bilden ser ut eller når upp till de ideal som visas upp, har det inte gått lite över gränsen då?
För bakom denna bild av perfektion ligger timtals av retuschering. Utslätning av hy i redigeringsprogram, bortagning mörka ringar under ögonen. Undan med finnar, bristningar. Säg hej till smala armar, platt mage och ett ansikte med perfekt symmetri. Med andra ord…Den där modellen som du vill se ut som, hon finns inte i verkligheten, hon är skapad i ett redigeringsprogram.
Jag tror inte att det finns något fel med retuschering i sig men när det går till överdrift och det enda vi matas med varje dag är bilder på det vi anser är “felfria” modeller i modetidningar så tror jag definitivt att det påverkar oss. Alltså, ser vi bara perfektion så blir vår själv-bild skev.
Bildbehandlaren Anders Jensen säger i en artikel på Svenska Dagbladets hemsida (8:e oktober 2008, skriven av Agneta Lagercrantz) att barn behöver skyddas mot de skönhetsideal som skapas när modeindustrin använder retuschering som säljgrepp. Han berättar även att dagens redigering är så pass grov att de knappt behöver ljussätta eller sminka modellen för allt detta kan göras i datorn i efterhand.

I en artikel på Svenska Dagbladets hemsida (26 augusti, 2008) skriver Tobias Olsson om det svenska företaget ”Svenskt skolfoto”. Svenskt skolfoto ska ha erbjudit en tjänst där det är möjligt att få ditt skolfoto retuscherat om du inte är nöjd. Det kan handla som saker som att fixa till hyn, förminska näsan eller att göra tänder vitare. I artikeln intervjuas psykologen Ann Frisén som forskar på barn och ungdomars kroppsuppfattning och hon reagerar starkt. ”Företaget tjänar pengar på ungdomars osäkerhet”, säger hon och fortsätter:
– Det här ger signaler om att barn och ungdomar borde se ut på ett särskilt sätt. Att möjligheten finns att ta bort finnar på en bild ger ju signalen att det är fel att ha finnar, trots att det är något helt naturligt.
Jag tror att det Ann säger är sant och det är viktigt att medvetenheten och kunskapen, om i vilken utsträckning det retuscheras i media sprids till allmänheten. Att informera unga i tidig ålder att bilderna är inte ”på riktigt” är viktigt så att de inte ska påverkas eller ta åt sig på ett negativt sätt.
När retuscheringen sker på sätt som gör att unga tjejer börjar svälta sig och ogilla sina kroppar så har det gått alldeles för långt.
Vi tror inte längre i samma utsträckning på ufon eller bilder på spöken för vi vet hur lätt det är att redigera in sådant i Photoshop så varför tro på tidningsomslag när dagens retuschering har blivit norm och rutin?
Vill vi verkligen låta företagen tjäna pengar på våra osäkerheter?
Ge plats åt det så kallade "icke-perfekta" och varför inte istället säga att alla är perfekta som vi är. Vi måste inte se ut som idealen för vi är alla vackra precis som vi är! Sluta jaga efter perfektion för det är vad du redan är <3.
Sara Digné