top of page

Vilka är ”all” i one size fits all?

 

Att det finns kläder i storleken “one size fits all”

är ingen nyhet. Men jag själv märker hur det har

gått från mössor i en storlek till hela klädaffärer

i en storlek. Ett exempel på en sådan affär är

Brandy Melville. Där är alla kläder från toppar till

kjolar i en och samma petita storlek. Vad har det

här för effekt?

 

Om exempelvis en tröja är i storleken one size betyder det att den endast finns i en storlek, som ska passa de flesta. Det är något som klädkedjan Brandy Melville har snappat upp rejält. Alla plagg i hela affären är i så kallad one size.

         

De använder sig mycket av sociala medier, där de lägger upp bilder på solblonda och otroligt smala unga tjejer med thigh-gaps iklädda deras trendiga kläder. Man ser direkt när man går in på både hemsidan (www.brandymelvilleusa.com) och i affären (som finns på Kungsgatan) hur dem går in för riktiga “California-vibes”. Som att de försöker måla upp hur drömmen ska se ut. Gå in på vilken tumblr och weheartit som helst, och det flödar med bilder som skulle kunna vara direkt tagna från Brandy Melvilles olika medier.

Jag tror att det är det dem använder sig av, att banka in den här redan existerande bilden i unga tjejers huvud ytterligare. Nu kan även du ha kläder som tumblr-tjejerna! Men inte fan känner man några “California-vibes” när man sedan står där i ett över-dyrt lite för tight linne framför sovrumsspegeln.

 

Det känns inte bra att gå in i en affär där allt är för tight. Det känns inte bra när man inte kommer över knät i ett par jeans. Det känns inte bra när allt sitter som en säck. Det känns inte bra.

 

Sedan att namnet just är “one size fits all” hjälper inte heller. Vilka är “all”? Varför är inte alla “all”? Vilka är dessa gudalika varelser som har förmånen att bära dessa petita plagg.

          Sanningen är att de finns inte. Eller visst finns det människor som passar perfekt i storleken på dessa plagg. Men det finns också en otroligt stor del som inte gör det. Att göra en storlek som ska passa “alla” går inte, för alla är inte i samma storlek. Alla passar inte in i normen av smala, släta och framförallt vita kroppar som Brandy Melville valt att marknadsföra. Punkt slut.

Samtidigt sitter Katrin Zytomierska på bästa sändningstid i tv4:s Malou efter tio och hävdar aggressivt att smal är rätt och fet är fel. Vi kommer inte ifrån det. Ständigt påminns vi om att vi ska vara smala, rakade, ljusa, tunna - listan fortsätter.

 

Det funkar inte. Människor kommer i alla former och storlekar och det går inte att förneka eller förändra. 90% av alla kvinnor har celluliter på kroppen och 80% av alla tjejer i tonåren får så kallade “stretch marks”. Men ändå är ungefär 91% av alla kvinnor missnöjda med sin kropp.

 

Undrar varför?

 

 

 

                                                                                                                                 Hanna Fagerlund

 

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page